Borkum Riff

Borkum-Riff-piptobak-logga

Borkum Riff är en typisk skandinavisk blandning som är mild, söt och med mängder av extra smak. Det finns en blandning för alla . Idag är Borkum Riff det näst mest sålda pipvarumärket i Sverige och finns i tre varianter: Whiskey (Bronze), Vanilj (Sungold), och körsbär (Ruby).


STG

Lanseringen av Borkum Riff i Sverige

Under 1960-talet introducerades tobaksmärket ”Borkum Riff” på den svenska marknaden. Den bestod av en robust blandning av Virginia och Burley tobak och var skapad av Bertil Sandegård med den amerikanska piptobaksmarknaden i åtanke.

De första försöken att etablera varumärket mötte motstånd, men allt förändrades när Bourbon Whisky-blandningen framgångsrikt introducerades på den amerikanska marknaden 1969. Detta genombrott ledde till en kraftig ökning i försäljningen. Efter detta har varumärket utvecklats med införandet av nya smaker och förpackningar.

Spridning i Världen

Idag når piptobaken globala marknader, inklusive länder som Indien, Kanada, Australien, Schweiz, Norge, Spanien, Nya Zeeland, Japan, Frankrike, Italien, och Tyskland. Trots denna globala expansion förblir USA den mest betydande marknaden för Borkum Riff. Tillverkad i Danmark för Swedish Match, har varumärket etablerat sig som den tredje största tobaksproducenten på den svenska marknaden sedan 2011, då ägandet övergick till Scandinavian Tobacco Group.

Intressant nog har varumärket en koppling till en fyr belägen vid 53° 58′ N och 6° 22′ Ö i Helgolandbukten utanför den holländska kusten i Nordsjön. Fyren fungerade som ett viktigt landmärke för sjöfolk och var välkänt bland svenska radiolyssnare, som ofta hörde namnet nämnas i väderrapporter. Dessutom användes det tidigare fyrskeppet Borkum Riff som Radio Veronicas första radiofartyg mellan 1960 och 1964, vilket gjorde det till den första offshore-radiostationen i Nederländerna. Företagets logotyp, inspirerad av en 1600-tals gravyr av Johann Baptist Homann, bär på denna historiska koppling.